نهال گوجه بری و نحوه کاشت و نگهداری آن

نهال گوجی بری یا همان گوجه بری (Goji Berry) یکی از گیاهان خاص و پرخاصیت است که در سال‌های اخیر به‌دلیل خواص فراوان دارویی، آنتی‌اکسیدانی و ضدپیری، محبوبیت زیادی در جهان و ایران پیدا کرده است. این گیاه با نام علمی Lycium barbarum بومی چین، مغولستان و تبت است و به “الماس قرمز سلامت” نیز شهرت دارد.


🍒 معرفی نهال گوجی بری

  • نام علمی: Lycium barbarum

  • نام‌های دیگر: گوجی بری، توت گرگ، گوجه چینی

  • نوع گیاه: درختچه خزان‌پذیر، چندساله

  • ارتفاع گیاه: ۱ تا ۲ متر

  • شروع باردهی: از سال دوم

  • طول عمر: ۱۰ تا ۱۵ سال

  • محصول‌دهی: تا ۲ کیلوگرم در سال (هر بوته بالغ)


✅ مزایای کاشت گوجی بری

  • مقاوم به کم‌آبی و گرما

  • رشد در بیشتر نقاط ایران

  • بسیار مغذی: سرشار از ویتامین C، آهن، روی، بتاکاروتن، آنتی‌اکسیدان

  • بازار صادراتی و گیاه دارویی ارزشمند

  • قابلیت کاشت در باغچه، گلدان و زمین زراعی


📍 مناطق مناسب کاشت گوجی بری در ایران

مناسب کاشت در فضای باز
مناطق معتدل و خشک یا نیمه‌خشک مانند:
تهران، البرز، اصفهان، یزد، فارس، کرمان، خراسان، مرکزی، زنجان، آذربایجان‌ها، کردستان، همدان

در مناطق مرطوب شمالی مانند گیلان و مازندران، خاک باید زهکشی خوبی داشته باشد.


🌱 شرایط محیطی رشد

عاملشرایط مطلوب
نورآفتاب کامل (۶ تا ۸ ساعت در روز)
دمای رشد۱۵ تا ۳۵ درجه سانتی‌گراد
مقاومت سرماییتا -۱۵ درجه سانتی‌گراد
خاکسبک، زهکشی‌دار، غنی از مواد آلی
pH خاک۶ تا ۷ (خنثی تا کمی اسیدی)

🧱 مراحل کاشت نهال گوجی بری

۱. زمان کاشت

  • بهترین زمان: پاییز (آبان تا آذر) یا اوایل بهار (اسفند تا فروردین)

  • نهال‌های گلدانی را تقریباً در هر فصلی می‌توان کاشت

۲. آماده‌سازی زمین

  • چاله کاشت به عمق ۴۰ تا ۶۰ سانتی‌متر

  • پر کردن با مخلوط خاک سطحی + کود پوسیده + ماسه

  • کاشت نهال با دقت در محل طوقه

۳. فاصله کاشت

  • بین بوته‌ها: ۱.۵ تا ۲ متر

  • بین ردیف‌ها: ۲ تا ۳ متر


💧 آبیاری و تغذیه

مرحلهمقدار آبیاری
سال اولهفته‌ای ۲ بار
پس از بلوغهر ۷ تا ۱۰ روز (در صورت بی‌بارانی)

آبیاری زیاد باعث کاهش کیفیت میوه و پوسیدگی ریشه می‌شود
سالانه یک تا دو نوبت کود دامی پوسیده و محلول‌پاشی با کود کامل (NPK) مناسب است


✂️ هرس و نگهداری

  • هرس شاخه‌های اضافی در زمستان (هرس خشک)

  • شاخه‌های بارده را نباید حذف کرد

  • فرم‌دهی به بوته برای برداشت راحت‌تر

  • استفاده از قیم برای بوته‌های جوان توصیه می‌شود


🍒 زمان برداشت میوه

  • اواسط تیر تا شهریور (بسته به منطقه)

  • میوه‌ها به رنگ قرمز روشن و طعم شیرین و کمی گس می‌رسند

  • قابلیت استفاده به‌صورت تازه، خشک، دمنوش، مربا، پودر یا آب‌میوه


🐛 آفات و بیماری‌ها

  • مقاوم است، اما گاهی ممکن است دچار شود به:

    • شته، مگس سفید، قارچ خاک

    • جلوگیری با استفاده از سموم گیاهی و زهکشی مناسب


⚠️ نکات مهم

  • نور کافی برای باردهی ضروری است

  • در گلدان هم قابل نگهداری است، ولی نیاز به گلدان ۳۰ لیتری یا بزرگ‌تر دارد

  • خاک باید سبک و زهکشی‌دار باشد، آب ایستاده ممنوع

  • برداشت روزانه میوه‌ها باعث رشد میوه‌های جدید می‌شود


 





  نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید مدیر سایت در وب سایت منتشر خواهد شد.
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.